CARIESBEHANDLING

Cariesbehandling i Rødovre

Caries eller huller i tænderne er trods stærk forbedret tandsundhed fortsat en folkesygdom i Danmark. Blandt 25-årrige har 80% haft caries og blandt 40-årrige har 93% en eller flere tænder med caries eller fyldninger. Hos Tandlægerne Venge gør vi meget for at vores patienter får den bedste vejledning i løbende forebyggelse således at forekomsten af caries mindskes.

En caries behandling starter altid med en undersøgelse.

payment

Pris fra 722,- DKK

Tid: 45-60 min

Hvordan opstår caries?

Caries opstår som oftest som følge af dårlig mundhygiejne og er resultatet af en infektion i tanden. Konkret opstår caries ved at bakteriernes affaldsstoffer består blandt andet af syre, som ætser emaljeoverfladen på tanden så der dannes et hul. Caries opstår typisk i de bagerste tænder da disse bruges til at tygge maden men samtidig er sværere at rense. For at caries kan opstå kræves tre ting: et vil altså sige, at for at et hul i tanden eller caries kan opstå, skal der være 3 ting til stede: tand, bakterier og sukker/næring til bakterierne. Fjerner man en af disse vil caries ikke blive dannet. Derfor anbefaler vi hos Tandlægerne Venge, at man opnår en god mundhygiejne med daglig tandbørstning, brug af tandtråd og jævnligt får udført tandrensning. Samtidig anbefales minimalt indtag at sukkerholdige drikke-og fødevarer.

Symptomer på caries

I den begyndende fase er der ofte kun få symptomer cariesdannelse, men som tiden skrider frem kan følgende symptomer opleves og man bør derfor søge tandlægehjælp for at få behandling.

• Tandpine
• Kulde-varme følsom samt smerte ved spisning af noget sødt
• Synlige misfarvede (brune/sorte) pletter på tænderne
• Betændelse omkring tanden

Tandlægen foretager en undersøgelse af dine tænder. Begyndende huller kan være vanskelige at finde hvorfor man ofte tager røntgenbilleder som led i undersøgelsen. Herved kan caries lokaliseres og behandlingen fastlægges på baggrund af caries-stadiet.

Behandling af caries

Careis behandles forskelligt afhængig af udviklingsstadiet. Opdages caries i de tidligere stadier vil det stadig kunne standses. Behandlingen vil i høj grad være instruktion i opretholdelse i god mundhygiejne. Tænderne pensles eller skyldes med flour. Flourbehandlingen reparerer emaljen og medfører at bakterier ikke kan få næring. Opdages caries i senere stadier vil den ødelagte del af tænderne blive erstattet med en fyldning. En fyldning (også kaldet plombe) udarbejdes normalt i plast samtidig kan farves i tændernes farve så den fremstår som en naturlig del af dit tandsæt. Tidligere anvendte man i sølvfyldninger, men grundet indholdet af kviksølv er dette ikke længere lovligt. Hos Tandlægerne Venge anvender vi alene plast til fyldninger.

Er tanden meget ødelagt af cariesangrebet vil tandlægen anbefale en tandkrone for at genoprette tandens styrke. Kronen kan være fremstillet i porcelæn eller plast. I værste tilfælde af cariesangreb kan det være nødvendigt med tandudtræk for at undgå at cariesangrebet spreder sig til andre tænder. For at undgå ændringer i bidfunktionen vil vi oftest anbefale at den udtrukne tand erstattes med et implantat eller en bro.

I nogle tilfælde er cariesangrebet nået ind til tandens indre og det kan derfor være nødvendigt med en rodbehandling.

Gode råd til at undgå caries

Opretholdelse af en sund mundhygiejne vil i de flere tilfælde forhindre cariesangreb og andre tandproblemer. Derfor anbefaler vores patienter, at have fokus på den forebyggende behandling, der inkludere følgende:

  1. Børst tænderne mindst to gange om dagen. Husk at børste tandkødet for at fremme et sundt tandkød. Brug en blød tandbørste med fluortandpasta. Man skal holde sine broer og proteser rene.

  2. En sund livstil med sund kost og undgå syreholdige drikkevarer og rygning.

  3. Brug tandtråd hver dag for at fjerne madrester mellem tænderne

  4. Drik postevand for at rense og tilføje flour. Flour er et naturligt produkt der findes i mange vandforsyninger og grøntsager. Bakterier kan ikke nedbryde flour så det hjælper med at neutralisere bakterier og kan forbygge betændelse.

  5. Besøg din tandlæge for jævnligt eftersyn og rensning af dine tænder.